СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

СГРАДИ С ЕЛЕМЕНТИ НА ЗЕЛЕНА АРХИТЕКТУРА И ИНОВАЦИИ

АЗУР ПРЕМИУМ

ИНВЕСТИТОР:

Лазур Фемили Ризорт ООД

КОНСТРУКТОР:

инж.Михаил Караколев

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Домекс Кънстракшън ЕООД

АРХИТЕКТ:

Николай Ситев

АДРЕС:

Св. Св. Константин и Елена, ул. 46, номер 8 и 10
ИНФОРМАЦИЯ

Инвестиционни характеристики
Сградите са с обща застроена площ 17800 м², разпределена на 6 етажа и едно подземно ниво и са част от първата завършена фаза на жилищен комплекс “Azur Premium”.  Притежават сертификат с енергиен клас А и се сертифицират по стандарта за устойчиво строителство BREEAM. Сградите се отличават с ниски експлоатационни разходи, икономия на вода и енергия, респективно – с по-малко парникови емисии. 
„Azur Premium“ e луксозен жилищен комплекс от затворен тип, на метри от морския бряг в „Св. Св. Константин и Елена“, Варна. Заема площ от 20000 м² и включва 4 жилищни сгради, частен СПА център, зали за спорт, външни и вътрешни басейни, водни огледала, зони за отдих, детски площадки, подземни паркинги, денонощно видеонаблюдение и охрана, контролиран достъп. Заобиколен от естествена гора с многогодишни широколистни и иглолистни дървета, само на 10 минути от центъра на морската столица, комплексът създава условия за тихо и спокойно ежедневие у дома, в с бърз и лесен достъп до удобствата на града.  
Цялостната концепция на комплекса е съобразена със съвременните изисквания за висококачествено и устойчиво строителство, с комфорта и спокойствието, сигурността и здравословната жизнена среда на обитателите.
 
Архитектура, дизайн, функционалност
Общият брой на жилищата в сградите „Azur Premium“ е 340, като са обособени раазлични типове апартаменти.  Имотите на партер са с индивидуални градини, оградени от вечнозелен жив плет. На последните етажи се намират уникални пентхауси с нестандартна височина на помещенията от 3,8 метра с великолепни гледки към морето и града. Всички жилища са луксозно завършени „до ключ“ с пожароустойчиви врати, френски прозорци, стени и тавани с екологична гипсова мазилка, италиански висококачествен гранитогрес и ламинат и напълно оборудвани бани. Предвидена е домофонна система, както и скрито окабеляване за оптичен интернет и телевизия. 
Общите части и пространства са проектирани така, че да създават комфорт и уют на жителите. Всяка от сградите в комплекса има луксозно фоайе с двойна височина, както и общи части, облицовани с най-висок клас гранитогрес. 
Акцентира се върху парковата среда като пространствата около сградите са с богато озелененяване, с монтирана озвучителна система за тиха фонова музика, със смарт системи за напояване, както и за управление на фасадното и парково осветление, и за събиране на дъждовната вода.  Проектирани са красиви алеи, басейни, детски площадки, съоръжения за спорт на открито, кътове за отдих, водни огледала. 
Движението на автомобили във вътрешността на комплекса е ограничен. Паркира се в широк и удобен подземен паркинг с паркоместа и индивидуални гаражи, с електронно разпознаване и пропускане на автомобилите. Обособени са индивидуални складове към всеки апартамент, места за хора със специални нужди, стаи за съхранение на детски колички, стоянки за велосипеди и зарядни станции за електрически автомобили.
Басейните се почистват чрез специална система за солна електролиза, която е природосъобразен метод за дезинфекция, който не дразни очите и кожата, не причинява алергични реакции, няма неприятен мирис на хлор и осигурява винаги чиста вода. 
Комплексът е с професионално управление и поддръжка, денонощна охрана и видеонаблюдение, със система за контрол на достъпа до комплекса и до съответната сграда.
 
Строителство, енергийна ефективност и технологични показатели
„Azur Premium“ е първият жилищен комплекс от затворен тип във Варна, който се сертифицира по стандарта за устойчиво строителство „BREЕAM“. Сградите са с енергиен сертификат клас А.
Използвани са висококачествени материали от производители с международно признание. Конструкцията е проектирана с най-висока степен на сеизмична устойчивост. Особено внимание е обърнато на хидроизолациите от основите до покрива и озеленените площи. Фасадите са облицовани с естествен бял камък с много ниска водопопиваемост и мазилка, специално разработена са сгради във влажен климат. За топло- и шумоизолацията е избран графитен материал от ново поколение, идеален и за защита от пожари и радиация. Шумоизолационни материали са използвани както за подовете и стените на жилищата, така и за ВиК инсталациите. Избран е най-висок клас алуминиева дограма с иновативен профил и троен стъклопакет за по-висока светлопропускливост, топлоизолация и шумоизолация. Всичко това допринася за много големи икономии на енергия. 
С цел повишаване на енергийната ефективност, екологичната устойчивост и здравословната среда в общите части на сградите са внедрени иновативни системи:
- възобновяеми енергоизточници с фотоволтаични соларни системи
- подово отопление и климатизация с термопомпи „вода-въздух“
- рекуперационна система с контролиране на влажността и вентилация и приток на чист въздух -  установява баланс между вътрешната и външната температура и нивата на влажност, предотвратява образуването на мухъл
- йонизационна система –  биполярна йонизационна технология, която намалява вредните замърсители във въздуха като унищожава бактериите и вирусите и редуцира миризмите
Асансьорите са безшумни, с много ниска енергийна консумация. Предвидено е адаптивно осветление в общите части, както и противопожарна система. Водата се омекотява с екологична и иновативна технология, предпазваща от варовикови отлагания и котлен камък, съответно от бактериално заразяване на цялата водопроводна инсталация и уредите. 
 
Азур Премиум - с поглед в бъдещето към устойчиво градско развитие и зелена трансформация
1. BREEAM сертификация
2. Локация
Свети Свети Константин и Елена. Зеленина, Тишина, Чист въздух, Уют и Спокойствие – в естествен парк, непосредствено до морския бряг и плажовете, 5 мин до градски транспорт, 20 мин до международно летище.
3. Енергия
Единствената Жилищна сграда в България с подово отопление и охлаждане  на всички общи части на сградата  с Термопомпи на Mitsubishi Electric (целта е поддържане на постоянна температура от 22 градуса) , съответно по-малки сметки за енергия на живущите. Фотоволтаична соларна система, монтирана на всички покриви с цел затопляне и поддържане на температурата в общите части и басейните. Това е най-чистия и тих източник на енергия, който не оставя почти никакъв негативен отпечатък върху околната среда.
4. Здравето и благосъстоянието на потребителите
- Единствената Жилищна сграда в България с вентилация и йонизация на всички общи части на сградата , реализирана е с рекуператор и система от филтри (Целта е винаги чист въздух)
- Без радиация в сградата - избрахме графитен топлоизолационен материал от ново поколение NEOPOR® на световно известната компания BASF. Единствено графита  възпрепятства преминаването на инфрачервените и UV-лъчи. 
- Избрахме MasterLine 8-HI ‘High Insulating’ – най-висок клас алуминиева система за прозорци с пречупен термомост на световния лидер Reynaers.
5. Качество на водата
Инсталирана е иновативна и екологична технология за омекотяване на  водата, постъпваща в сградите. Така се предпазва от варовикови отлагания и котлен камък, съответно от бактериално заразяване цялата водопроводна инсталация.
6. Управление на водата
Чрез система за дрениране и отвеждане  се събира цялата дъждовна вода в  няколко резервоара, обработва се против бактерии и се използва за поливане на растенията и дърветата.
7. Спорт и Здраве
- ЗАКРИТ ФИТНЕС, СПА и ЙОГА. Топла връзка от всички входове към собствен Спортен комплекс със закрит басейн, сауна, солна стая, парна баня, зала за фитнес и зала за йога. 
- Два открити басейна със солена вода. Фитнес на открито.
8. Удобства
Smart  Система чрез камери за управление на вход и изход в подземните гаражи. Супер бързи и безшумни  гаражни врати – 2 секунди отваряне. Магазини, Аптека, Фризьорски салон, Супермаркет с фермерски продукти в комплекса. Тенис Кортoве (100 m). Футболни игрища  (50 m)
9. Сгради
6 етажни сгради с малък процент застрояване и голям процент озеленяване
10. Видове апартаменти
Разнообразие от двустайни, тристайни и четиристайни апартаменти. Изключителни ПЕНТХАУСИ  с височина 3.8м и огромни панорамни тераси. Апартаменти със собствена зелена градина.