ПРОИЗВОДСТВЕНИ И ЛОГИСТИЧНИ СГРАДИ
ЦЕХ ЗА ФЕРМЕНТАЦИЯ И СЪХРАНЕНИЕ НА ЧЕРВЕНИ ВИНА
ИНВЕСТИТОР:
Винпром Ямбол ЕАД – гр. ЯмболКОНСТРУКТОР:
инж. Стоил МирчевИЗПЪЛНИТЕЛ:
ИНКОМ – ПВ OOД – гр. ЯмболАРХИТЕКТ:
арх. Емилия РусеваАДРЕС:
ЯмболИНФОРМАЦИЯ
Цехът за производство и съхранение на червени вина обезпечава разделната преработка на 150 тона червени сортове грозде годишно, при спазване на всички технологични, санитарно хигиенни и противопожарни изисквания за винарската промишленост.
С изграждането на проектирания цех не се цели увеличаване на производствената мощност и на количеството на преработваното в предприятието грозде, а се цели да се създадат възможности за разделна преработка на малки еднородни партиди грозде и разделното съхранение на получените от тях вина. Също така се цели внедряването на съвременни технологични възможности за преработка на грозде, с оглед подобряване качеството на вината.
Обектът се намира в УПИ I I , кв. 160 по ПРЗ на гр. Ямбол и е ситуиран свободно в имота .
Функцията на сградата изисква еднопространствено решение , в допълнение ограниченията на площадката ( терена ) и близостта на съседни сгради не позволява проектно решение с раздвижени обеми . Поради това фасадите са решени декоративно с редуване на цветове , подходящ релеф , като са подбрани контрастни тонове и подходящи материали .
Конструкцията над кота 0,00 е изпълнена от стомана а ограждането е с пенополиуретанови панели. По късата си страна сградата е с размер 13 м , и премостването на отвора е реализирано със стоманени ферми . Те са проектирани със затворени кутиеобразни сечения с директно заваряване на прътите на фермите , с което се постига улеснена поддръжка по време на експлоатацията . Колоните също са решени с квадратно стоманено сечение 250.250.6мм и достигат височина до фермите 8 м .Конструкцията е проектирана и работи като пространствена , като това се реализира чрез вертикални укрепващи връзки . Към основната конструкция е проектирана и изпълнена конструкция за фасадата , за да се постигне идеята на архитектурния проект .