СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:
НАЧАЛО > УЧАСТНИЦИ > Атракционни сгради > АКВАХАУС ТЕРМАЛ & БИЙЧ

АТРАКЦИОННИ СГРАДИ

АКВАХАУС ТЕРМАЛ & БИЙЧ

ИНВЕСТИТОР:

Карачи ЕАД

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Комфорт ООД

КОНСТРУКТОР:

Инж. Пламен Христов

АРХИТЕКТ:

Старх ЕООД, Арх. Светослав Станиславов

АДРЕС:

к.к. Св. Св. Константин и Елена
ИНФОРМАЦИЯ

Aquahouse Thermal & Beach е ново и модерно водно съоръжение в курорта Св. Св. Константин и Елена, предлагащо целогодишно възможности за балнеология, СПА и Wellness туризъм. Термалният комплекс обединява всички природни ресурси на курорта  – море, паркова среда и лечебна минерална вода. Концепцията на комплекса е  съобразена с цялостната визия за развитието на курорта -  средиземноморска архитектура с характерната й атмосфера, съчетаване на почивката чрез плажуване  и релакс балнеология, СПА и Wellness, зони за спорт, рехабилитация и възстановяване.  Инвеститор на Aquahouse Thermal & Beach е „Карачи” ЕАД, дъщерно дружество на „Св. Св. Константин и Елена холдинг“ АД. Реализацията на проекта започна през есента на 2016 година с модернизацията на съществуващия обществен термален басейн и преобразуването му в съвременен балнеоложки комплекс, който е със запазен статут на общодостъпно място за всички варненци и гости на града. 
Проектът е една от ключовите инвестиции на „Св. Св. Константин и Елена холдинг“ АД и е в съответствие с основните приоритетни цели на дружеството – да утвърди дестинацията като целогодишна чрез развитие на балнео и СПА туризъм в региона. Тази цел кореспондира с дългосрочните идеи за развитие на курорта и с неговата история. Чрез реализацията на този проект „Св. Св. Константин и Елена холдинг“ АД продължава да следва над 100-годишните традициите, които едноименният курортен комплекс има в  развитието на балнеологията, морелечението и СПА туризма. 
Aquahouse Thermal & Beach разполага с 14 басейна и водни съоръжения, групирани в зони с различна функция. Водната зона предлага вътрешни и външни басейни с минерална вода, 25 метров плувен басейн, зона за плажуване, външна сауна с панорамна гледка към морето и контрастен басейн. Детската зона разполага с 4 огледално разположени вътрешни и външни басейни с минерална вода, като два от тях са предвидени за бебета. На разположение е и детска стая с аниматор и забавни игри.  Термалната зона предлага билова инфраред сауна, финландска сауна, парна баня, хамам и солна стая. В тази част също има вътрешен и външен басейн, както и високотемпературен терапевтичен минерален басейн. Уелнес зоната осигурява възможности за активно спортуващите. На разположение е модерна фитнес зала с уникална гледка към морето, зала за групови занимания – флай йога, кросфит, пилатес и др. В тази част са разположении фризьорски и козметичен салон, терапевтични кабинети за калолечение, хидротерапии, електротерапии и класически и лечебни масажи и терапии. Всички посетители могат да се насладят на вкусни и здравословни ястия, както и на освежаващи напитки, предлагани в ресторанта и фреш бара.   
Водещо при създаването на архитектурната концепция е модерен термален комплекс, който да пресъздаде средиземноморската архитектура с характерната й атмосфера на спокойствие и безметежност, а архитектурата да бъде ненатрапчив елемент от цялото пространство, хармонично работещ с елементите на ланшафта. Архитектурата е с  изчистени обеми и светли пясъчни цветове на фасадите и покривите, която е като естествена връзка между морето и зеленината. Комплексът е разположен на площ от 6000кв.м, които са застроени предимно от едноетажни сгради. В основата на функционирането на проекта е геотермалната вода, извлечена посредством геотермален извор в рамките на имота. Геотермалната вода е заложена в отоплението на комплекса и водните площи. По цялата застроена площ е заложено нискотемпературно водно подово отопление. От първостепенна важност за успеха на такова съоражение е то да има добра функционална и инфраструктурна организация, качествените и ефективни сградни инсталации, особено отоплението, климатизацията и вентилацията. Всички вложени материали са влаго- и износоустойчиви, предвид агресивната среда, в която са поставени и големия брой посетители, които ежедневно ги ползват. 
Заради неправилната форма на парцела в комплексът са създадени пространства, прецизно разработени така, че всяко да носи характерна атмосфера. Анфиладното преминаване от зала в зала създава усещане за влизане в друга тема, но винаги обединена от водата и светлината. Посредством витрини-хармоники са обединени пространствата вътре–вън. Практически, когато се отворят всички витрини, преградата между интериора и екстериора изчезва и пространството става едно цяло. 
Търсенето на чиста и семпла линия на архитектурата е водещо при избора на материали, които да пресъздават естественото уютно усещане, белотата и устойчивостта. Светлият покрив е с керемиди на ABC Klinker, хармониките на Reynaers CF77, декинга от 2 см. плочи Marazzi по цялата външна част на комплекса. В интериора има мозайки от имперадор и травертин, облицовките от HPL  плоскости , включително извити елементи по колоните. Използвани са материали на Corian за рецепцията с изключително сложна 3D форма, както и за пейките в съблекалните и целия хамам.