СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА:

ЖИЛИЩНИ СГРАДИ НАД 20 000 КВ.М. РЗП

ДИАМАНТ

ИНВЕСТИТОР:

Артекс Изгрев ЕООД

ИЗПЪЛНИТЕЛ:

Артекс Инженеринг АД

КОНСТРУКТОР:

МММ Строителни Конструкции ООД, инж. Михел Иванчев

АРХИТЕКТ:

Артекс Проект ЕООД

АДРЕС:

София, Дианабад - Запад, Изгрев, ул. Самоков № 15
ИНФОРМАЦИЯ

Сграда "ДИАМАНТ" сякаш обвит в прегръдките на Ловния парк и Борисовата градина e своеобразно съчетание на най-великия художник природата и таланта, знанията, уменията и натрупания през последните 25 години опит на АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ. Като всеки истински кристал изваян при екстремни условия, сграда "ДИАМАНТ" е разположена на място, където двете крайности на забързаното градско ежедневие и облагородяващата сила на природата се преплитат, за да се въплатят в едно хармонично цяло. Уникалният кристал, изумяващ с устойчивост и здравина, с чистота и светлина е истински шедьовър, олицетворение на перфекционизма, който се превръща от вдъхновение в здание - храм пазител на любовта, хармонията и чистотата - сграда ДИАМАНТ.

За двадесет и пет години АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ израсна високо в очите на клиента си: с талант, професионализъм, безукорна етика. За двадесет и пет години израсна и самият клиент: с познания, вкус и мечти. Той заслужава новия връх, към който се устремила тази изцяло българска архитектурно-строителна компания. ДИАМАНТ - за човека, който иска красотата да е вечна, и за София, която е достойна за най-доброто.

Вдъхновена от скъпоценния камък, в който лъчите се пречупват в неповторима игра, ДИАМАНТ  улавя и овладява светлината, за да извлече и предаде емоцията и красотата от нея. Свободностоящата сградата е прецизно ориентирана в своя терен, като посреща изгревите и изпраща залезите, подчинявайки се на хармонията в природа и на вечният ритъм в нея, улавяйки и ритъма на модерните, далновидни и прозорливи хора.

Според АРТЕКС актуалните високоетажни сгради са не просто с нов ръст, а с нова концепция: те са мултифункционални и динамични. Обратно на представата за кооперациите „спалня“, те предлагат свят, в който се удовлетворяват най-важните човешки потребности: работа, почивка, спорт, срещи. 22-етажната сграда е замислена като място за общност, споделяща пространства за работа, развлечение, общуване. Самото разнообразие от типове жилища (от 77 до 467 кв.м) предполага, че тук ще се настанят хора с различен семеен статус и от различни поколения. Визията на цялото предполага то да се обживява като малък вертикален град, в който всеки може да намери своето място и своите желани контакти.

Споделените площи се изкачват по вертикала, внасяйки динамизъм в ежедневието и създавайки  насладата от панорамните гледки. До височината на традиционен пети жилищен етаж (12,5 м) са отворените представителни пространства на сградата- внушително влизане в сградата, с просторно фоайе, кътове за тихи игри, отдих и кафе. Автомобилите отстъпват своето място на терена, за да се разкрият значителните открити пространства, които се усвояват в зелени площи - проектирани по специален ландшафтен проект паркова зона. Сградата разполога с две подземни нива с общо 126 гаража. Впечатляващ е СПА центърът на сграда ДИАМАНТ - с покрит 25 метров басейн, детски басейн, фитнес зала, зали за йога, пилатес, процедури за тяло, масажи, парна баня и сауна. Сградата разполага и с три високоскоростни и безшумни асансьорите на Schindler осигуряват бърз достъп до всяко етажно ниво в сградата, преодолявайки всеки етаж за секунда.

АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ отправя предизвикателството към навика ни да свързваме стъклените фасади с офисните сгради. Сграда ДИАМАНТ е без представителна фасада и гръб, а като истински шедьовър тя е прекрасна във всеки ракурс - подобно на диаманта, който не спира да разкрива от своята загадъчност и очарование. Класически семпла и модерно провокативна сграда, внушителна и изтънчена, здраво стъпила на земята и зареяла поглед в небето... Обгърналото я стъкло отнема от усещането за масивност. Ту пропуска лъчите в дома, ту се превръща в огледало, което удвоява слънцето и бягащите облаци. От своя страна, просторните тераси напомнят, че тук жилището не е сбор от стени, сред които да се изолираш от света, а място, където да се насладиш на свежестта на утрото, на очарованието на залеза. Извисена и ефирна, обляна в лъчи, сградата не спира да играе със светлината, превръщайки фасадата в платно където всеки открива своята вълнуваща картина.

Сградата на АРТЕКС се отличава с изключително нисък разход на енергия благодарение голямата дебелина на фасадната топлоизолация (15 см каменна вата) и високия клас алуминиеви фасадни системи на белгийската компания Reyenears в съчетание с трислоен стъклопакет и стъклa на базата на фирма Guardian
Панорамни витрини и спиращи дъха гледки се разкриват от всяко помещение, тъй като отваряемите крила са предвидени в ъгловите зони на всяко едно помещение,  по този начин са избегнати вертикалните и хоризонталните  шпроси на окачената стъклена фасада, освобождавайки я от познатия растер на офисните сгради. Подобно решение на фасадния инженеринг създава онова уникално усещане на удобството и уюта на дома, съчетано с  несравнимо панорамно остъкляване, разкриващо зашеметяващи гледки  към София и Витоша! 

Животът в ДИАМАНТ предоставя възможността собствениците да подберат най-подходящите за дома си възможности за отопление, вентилация и климатизация. Централното отопление на жилищната сграда е от ТЕЦ.  Охлаждането е децентрализирано, чрез прилагането на индивидуални сплит системи за климатизация на всяко едно жилище. Вътрешните тела са с високостенен монтаж в помещенията, а външните тела се разполагат на специални инсталационни тераси. Ангажиментът на АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ е да осигури набор от възможности, така че индивидуалният избор да не навреди на естетиката на цялото и комфорта на останалите.

ДИАМАНТ е и ПЪРВАТА жилищна резиденция с предвидена рекуператорна система за всеки отделен имот в нея, като по този начин сградата отговаря на най-високите съвременни изисквания и намалява въглеродния отпечатък по време на нейната експлоатацияа. В това отношение сграда ДИАМАНТ вече покрова изискванията по отношение на качеството на въздуха в жилищните сгради и превърнати в стандарти в редица държави като Швейцария, а също и Германия и Австрия с тенденция, посочените  мерки да се превърне в задължителни за всички сгради в страните членки на ЕС, част от програмата „Европа 2020” за намаляване на въглеродните емисии. 

Рекуператорни системи за  пречистване на външния въздух в сградата и подаването му като пресен въздух в помещенията отговаря на едно от чудесата на ДИАМАНТА: „Не само се наслаждаваме на гледката и планината, но и дишаме чист планински въздух”.

Системата за топлинна рекуперация, тоест на топлинна възвръщаемост представлява процес на контролирана вентилация: отработеният въздух от помещенията се използва за затопляне или охлаждане на свежия външен въздух. Извършва се чрез топлообмен без пряк контакт между двата въздушни потока. Преди да постъпи в рекуператора, външният въздух преминава през система от филтри, които го пречистват от прах, полени, алергени и фини частици, грижейки се здравето на обитателите в сградата. При необходимост рекуператорната и климатичната система взаимно се допълват, така че да създадат желания топлинен комфорт в помещенията. По този начин чувствително се подобрява микроклиматът за обитателите при малък разход на енергия.

Водещото правило, от където започва проектирането на всеки нов проект на АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ е „комфортът, удобството и хармонията в жилищните сгради“, превърнало се в отговорността, която компанията поема с всеки свой нов проект и не спира да достига нови висоти, стараейки се да отговори на нарастващите очаквания и изисквания на своите клиенти. Изолациите, осигуряващи звуков комфорт, са изключително важни за всяка жилищна сграда и се преосмислят и обновяват като детайл във всеки нов проект на  компанията, стремейки се към съвършенство. Подововите конструкции в сграда ДИАМАНТ са звукоизолирани срещу ударен шум до 63 децибела (10 децибела над изискванията на наредба №4 за ограничаване на вредния шум в сградите), като детайлът изпълнен в сградата е с 30 мм. последно поколение каменна вата ROCKWOOL STEPROCK с плътност 140кг/м2, положена между стоманобетонната плоча и циментовата замазка в помещенията . От своя страна, типът зидария (с шумопоглъщащ пълнеж от минерална вата и специални предстенни обшивки) на преградните стени между отделните апартаментите поглъща до 70 децибела ударен шум и гарантира комфортната тишина във всяко жилище. Преградните стени в апартаментите са изпълнени по специално разработен детайл на “KNAUF”, като изпълнението превъзхожда, която и да е тухлена зидария в индекса на изолация срещу въздушен шум. Т. нар. „сандвич стена” поглъща до 20 децибела повече въздушен шум от стандартната тухлена. 

Нещо повече: има разлика и в дебелините на стените в зависимост от предназначението на помещенията. „Сандвич стената“ между две относително тихи помещения, каквито са спалните / 12 см. /, поглъща до 55 децибела, но между спалня и дневна /15.5 см./ – 60 децибела и осигуряват изискуемата комфортна тишина от 20 децибела в спалните – като шума на листопад.

Щендерните /преградни/ стени, като изпълнение са с двойна или единична конструкция с пъленж от минерална вата и два слоя гипсокартонни плоскости към всяко едно помещение с цел постигане на максимални резултати по отношение  на шумоизлоацията между отделните стаи.

Остарелите предубеждения спрямо високото строителство ще се разсеят именно от сгради като ДИАМАНТ, които ще разкрият колко луксозно, приятно и здравословно може да се живее в тях. Ситуиран възможно най-благоприятно в терена, построен със суровини и материали с доказан произход и с най-съвременни технологии, домът тук е не само великолепно ослънчен, шумо- и топлоизолиран, но и икономичен в енергопотреблението си. Да си спомним и че жилищата в една компактна и споделена среда харчат чувствително по-малко ресурси от „разпръснатите“ на голям терен. Грижата за човека и природата тук не е някакво пожелание или лозунг, а е вградена във всяка стъпка на проекта.

ДИАМАНТ е синоним на съвременната архитектурата с послание, съчетана с качественото строителство и загриженост, въплатени в поредния уникален проект на АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ, който не спира да вълнува и  буди възхищение у всеки зърнал и докоснал се до тази сграда от бъдещето.

Защо ДИАМАНТ? Някои навярно ще асоциират името с „Диамантите са вечни“ или с „Диамантите са най-добрият приятел на едно момиче“ и сигурно ще имат предвид неостаряващото момиче София. Или ще видят в играта на слънцето по сградата онова преливане на лъчи, което ни омагьосва в камъка с най-висока класа? Или ще си спомнят за изключителната твърдост и устойчивост, за безсмъртието на диаманта? А може би със своето празнично творение АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ ни напомня, че когато някой поднесе на някого диамант, той символично му обещава чистота, светлина и преданост.

Сграда ДИАМАНТ е мечтаното място, където уютът, комфортът и контактът с природата са Вашата най-добра компания, която винаги ще Ви очаква след натоваренето и динамично ежедневие.